Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Aktualności

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Rozmowa o chemii i kulinariach z Robertem Makłowiczem

W dniu 3.11.2022 roku gościem Wydziału Chemii UJ był Pan Robert Makłowicz. Aula Wydziału Chemii pękała w szwach, a wszyscy przybyli mieli okazję wysłuchać rozmowy dotyczącej koneksji chemii i kulinariów. Wszystko to okraszone było nutką dowcipu i ciekawostkami historyczno-gastronomicznymi. Pod koniec rozmowy prowadzonej przez dr. Karola Dudka-Różyckiego oraz dr. Michała Płotka z gościem pytania mogli zadawać zebrani w auli pracownicy i studenci Wydziału Chemii UJ, a także członkowie zaproszonej społeczności Kampusu 600-lecia Odnowienia UJ. Spotkanie zakończyło wystąpienie Dziekana Wydziału Chemii , prof. dr. hab. Wojciecha Macyka, który skierował do gościa stosowny adres oraz wręczył upominki z winnicy uniwersyteckiej oraz wydziałowe wydawnictwa książkowe. Po rozmowie Pan Robert Makłowicz został oprowadzony po stałej historycznej ekspozycji Wydziału Chemii UJ, gdzie zza biurka profesora Karola Olszewskiego zaprosił wszystkich zainteresowanych do studiowania na kierunkach prowadzonych przez Wydział Chemii UJ.

Robert Makłowicz jest dziennikarzem, autorem książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej i historycznej. W latach 1982–1989 studiował prawo, a następnie historię na Uniwersytecie Jagiellońskim.

Zobacz galerię zdjęć