Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Aktualności

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Festiwal Nauki w Krakowie

Festiwal Nauki w Krakowie to cykliczna impreza, której pomysł zrodził się w Uniwersytecie Jagiellońskim - jako jedna z propozycji - podczas przygotowań do obchodów 600-lecia odnowienia Akademii Krakowskiej.

Tematem przewodnim tegorocznego festiwalu, który odbędzie się w dniach 24 – 27 maja jest hasło „W zgodzie z naturą”.

Jak co roku Wydział Chemii UJ będzie uczestniczył w tym wydarzeniu. Nasz namiot posiada nr 14 i znajduje się na płycie rynku u wylotu ulic Sławkowskiej i Szczepańskiej.

Serdecznie zapraszamy i prosimy o zapoznanie z programem prezentacji Wydziału.

Program

Festiwal Nauki w Krakowie 2017 - Wydział Chemii UJ

25 maja 2017 (czwartek).

Pokaz eksperymentów przygotowanych przez pracowników i studentów Zakład Chemii Analitycznej.

„Analizy chemiczne w zgodzie z naturą”

Żeby żyć w zgodzie z naturą, potrzebujemy wody. A żeby być pewnym jakości tej wody, potrzebujemy analiz chemicznych. Zapraszamy na prezentację Zakładu Chemii Analitycznej Wydziału Chemii UJ, gdzie przedstawione zostaną metody stosowane do wyznaczania twardości wody wodociągowej oraz pobranej z krakowskich akwenów wodnych. Pomożemy ustalić, jak ustawić parametry Twojej zmywarki dostosowując ją do wody wodociągowej – wystarczy, że przyniesiesz próbkę wody ze swojego kranu! Wyjaśnimy też, skąd na umywalce biorą się brunatne zacieki, a w pojemnikach z wodą oligoceńską pojawia się osad.

Z nami będziesz mógł wykonać samodzielnie eksperymenty, żeby przekonać się jak, stosując środki dostępne w łazience i kuchni (np. mydło czy herbata), ocenić twardość wody lub zbadać kwasowość napoju.

26 maja 2016 (piątek).

Pokaz eksperymentów przygotowanych przez studentów Naukowego Koła Chemicznego pod tytułem „W zgodzie z naturą”.

Podczas pokazu zaprezentujemy szereg doświadczeń związanych z naturą. Naszymi odczynnikami będą w większości substancje z występujące w przyrodzie. Pokażemy również jak można stworzyć ciekawe doświadczenia chemiczne używając produktów zazwyczaj wykorzystywanych w kuchni. W tej części uczestnicy będą mogli poczuć się jak chemicy i samodzielnie wykonać niektóre eksperymenty.

Pokażemy również jak wykorzystywać chemię do wykrywania wybranych substancji. Udowodnimy, że pewne reakcje są fundamentalne, niektóre mogą być niebezpiecznie, jednak przeprowadzone w odpowiedni sposób mogą być w zgodzie z naturą.

Więcej o festiwalu można znaleźć na stronie http://festiwalnauki.up.krakow.pl/ jak również http://www.uj.edu.pl
Data opublikowania: 24.05.2017
Osoba publikująca: Mariusz Pilch